2013 genomförde jag på egen hand en MFS i Belize i samband med att jag skrev min kandidatuppsats. Studien kom att handla om klimatriskmobilisering i riskområden. Denna fältstudie undersökte verktyget CCORAL, ett verktyg framtaget av CCCCC som användes av beslutsfattare i den karibiska regionen, så att de skulle kunna ta mer informerade beslut om framtiden.

    

   Nu ska jag skriva ett långt inlägg om en av mina stora hjärteminnen. Nämligen när jag åkte till Belize. Jag hade varit ute och rest i stora världen förut, men alltid med vänner och nu skulle jag plötsligt åka helt själv, till ett land som då av-rekommenderades att åka till (idag säger jag bara – haha) men jag minns att jag (och främst mina föräldrar) var oroliga. Men mitt mission var tydligt: Klimatet. Ska det orka? Kommer det förändras? Kommer det förändra mig och hur jag lever? För hur skulle jag reagera om det plötsligt slår in en orkan över min gata i stan, och blåser med allt längs dess väg? 

    

   Precis det hände i Belize 1961 när hurricane Hattie stormade in över Belize city. Belize ligger i centralamerika och därmed i krossningen av kontinentalplattor. Orkaner bildas över tempererade och tropiska hav som är minst 27 grader varma.  när energirik, fuktig och varm havsluft stiger upp så frigörs energi som sedan spär på orkanen. Vrideffekten av orkanen kommer av att jorden snurrar. En till naturkatastrof för Belize är översvämningar.

    

   Min story i det hela är att jag var riktigt skoltrött efter två års studier som ingenjör. Teori kan vara min grej men jag gillar det verkligen världen mer, allt av det. Som morot att avsluta studierna så bestämde jag mig för att jaga ett stipendie, Minor Field Studies. Syftet är att låta studenter angripa ett verkligt problem relaterat till FN- målen och göra en kandidat-eller masteruppsats om det.

   Efter mycket slit så åkte jag till Belize. Valde “problemet” med klimatkatastrofer och hur man ska mobilisera (samla styrkor för att skydda sig när katastrofen väl inträffar) för olika typer av klimatkatastrofer som hotar ett samhälle, dess byggnader och hur människorna där lever. Ska nu försöka skriva om hela upplevelsen, både studierna men också vad Belize gav mig som person. Både det härliga men också att lära sig att stå stadigt och fortsätta fastän man inte får medhåll. Jag kommer alltid att ha den här upplevelsen som en stor grej, mest för att det var så mycket jobb runtomkring det. Kommer att dela upp det i tre delar, och här kommer del 1. Let’s go!:

    

   SHARE
   COMMENTS