CLOSE
MENU

Jag må vara sen på bollen här, då träning uppdelat på pulszoner varit en fundamental byggsten för många löpare.. typ för alltid?

Vill dock slänga in ett “bättre sent än aldrig” och berätta hur min träning inför Lidingöloppet är upplagd – för den utgår nämligen från träning i olika pulszoner.

Så – är du redo att börja träna enligt en plan? Då ska jag berätta hur du kommer igång!

Man brukar dela upp pulszoner ungefär så här:

Pulszon 1: Mycket lätt

Pulszon 2: Lätt

Pulszon 3: Medel

Pulszon 4: Ansträngande

Pulszon 5: Mycket ansträngande

Den dagen då jag bestämde mig för att springa Lidingöloppet så bokade jag direkt ett besök på Aktivitus här i Stockholm för att lägga upp ett löp-upplägg. Vi gjorde så kallat laktat- test och maxpuls- test. Det första tar fram dina pulszoner (enligt ovan) dvs exakt hur många slag per minut som dina zoner ligger på. Zonerna är nämligen personliga och allt från ålder till gener spelar in. Därefter gjorde vi ett mycket tungt pass där jag fick sätta på en mask över näsa och mun. Denna mätte även min syreupptagningsförmåga.

Vill man få reda på sina personliga zoner så kan jag varmt rekommendera ett besök på Aktivitus.

Mina zoner ser ut så här:

Z1: 0 – 135 bpm

Z2: 135 – 162 bpm

Z3: 162 – 177 bpm

Z4-: 177 – 184 bpm

Z4+: 184 – 187 bpm

Z5: 187 – 196 bpm

När du har dina pulszoner är det bara att köra igång med olika typer av pass. Lär mer om detta här.

SHARE
COMMENTS